menu

chevron_right
Kicsi magyaros íz a vasárnap déli ebédhezhez

Az utolsó áprilisi vasárnapon délben – egy 1963-ban született ballada adja a magyaros ízt a déli ebédhez

Netadó | 2024.04.25.

Előzetes a Netadó Rádió 2024.április 28 -i „Kicsi magyaros íz a déli ebédhez” című műsorából:

Kék Csillag: Kék csillag    https://www.youtube.com/watch?v=WxRUnkEsDtc

A Kék Csillag együttes Kék csillag című dalának zenéjét Ihász Gábor szerezte, szövegét S. Nagy István írta, a dalnak ismert egy címvariációja is: Kék csillag fenn az égen. Ma már nem egyértelmű, hogy korábbi-e az együttes neve, mintsem megszületett volna a dal, vagy a dalról kapta nevét a zenekar, és azt sem tudjuk, hogy a dalszerzők egyből az együttesnek írták a nótát, vagy Szécsi Pálnak, aki később egyébként sikerre vitte a a dalt. Már csak azért is homályos mindez, mert a tévés vetélkedőnek köszönhetően országosan megkedvelt formáció utóbb Szécsi Pál állandó kísérőzenekara lett.

Jávorszky Béla Szilárd–Sebők János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek) című szakkönyv így írt a zenekarról: „A Budaörsön 1961-ben alakult Kék Csillag együttes két évvel később döntős volt a Ki mit tud? vetélkedőn. Ennek nyomán jelent meg első kislemezük Koós Jánossal (Tótágas). Felállás: Szakály László (orgona), Szakály Mátyás (basszusgitár, ének), Szabó István (gitár), Kohánszky József (szaxofon), Frank – vagy Frankl – Gábor (dob). A Szakály testvérek és Frank kivételével a tagok 1964-től többször változtak (Bihari István [szaxofon], Merza Marcell [gitár], Engelbrecht Ede [basszusgitár], Erdei Sándor [szólógitár]). A zenekar a salgótarjáni amatőr-fesztiválon kétszer kapott aranydiplomát (1966 és 1967), de az évtized második felében működési engedéllyel már profiként szerepelt. Kék csillag című daluk az évtized közepén nagy sláger volt, de miután soul-os játékstílusukkal nem tudtak előrelépni, a külföldi vendéglátóiparba szerződtek (Jugoszlávia, NSZK), illetve Szécsi Pál kísérőzenekaraként dolgoztak. 1970-ben egy kislemezük jelent meg (Öt fiú balladája, Ki volt ez az ember?).

A csapat végigjárta a korabeli magyar együttesek tipikus szamárlétráját: instrumentális zenekarként kezdte, aztán „koppintós” beatzenekarként folytatta, majd az évtized végére progresszív, jazz elemeket is felvonultató rockzenekarrá forrta ki magát. Sőt annyira megdöbbentően erőteljesen szólalnak például meg a Kődzsungel című dalban, hogy még azon sem akadunk fenn, hogy a világ „legunalmasabb” foglalkozásáról, vagyis a kőtörőről énekelnek.

Szakály később Cserháti Zsuzsának írt olyan sikerdalokat, mint az Árva fiú vagy a Megfagyott föld. Az igényes popzenét játszó együttes 1977 végén végleg külföldre szerződött, és nemsokára meg is szűnt.

Az együttes számára meghatározó és emlékezetes televíziós vetélkedőre – második alkalommal – 1962. október 20-a és 1963. július 7-e közt került sor, a Kék Csillag zenekar – amely olyan előadók között tett szert népszerűségre, mint Sztevanovity Zorán és a Malek Miklós vezette Expressz együttes – közönségkedvenc volt. A dobos, Frank Gábor erre így emlékezett: „Az első akadályt simán vettük, továbbjutottunk. A középdöntőből, ami közönség előtt, de nem a tévé közvetítésében zajlott, aztán még simábban kiestünk. Az is igaz, hogy az ellenfelünk a XIII. kerületi KISZ-bizottság tánczenekara volt. Budaörs azonban nem hagyott minket cserben, és amikor a kiesésünk kiderült – hisz az eredményt a tévében bemondták – visszaszavaztak a döntőbe. A Magyar Televízió történetében először küldtek be több mint 1000 levelet! Soha addig műsorhoz a televízióba még annyi levél nem érkezett. Tudom, ez ma már egy megmosolyogtató szám, de akkor ez rekordnak számított, ami persze nem is volt csoda, hisz akkor Budaörsön még csak két tévékészülék volt. A döntőben aztán ismét a selejtezőben játszott Csevegő szaxofon című dalt játszottuk. Az operatőrök a kamerák tetején táncoltak, a közönség tombolt, óriási sikerünk volt. A zsűri, mely a korszak igazán nagy zenészeiből állt – Petrovics Emil, Turán László és Kertész Kornél – izzadt, szenvedett, de nem volt mit tenni, mi nyertünk. A zsűri elnöke – akkori szokás szerint – Szabó elvtárs, a KISZ bizottság mit tudom én micsodája volt, közölte a hírt, Kertész Kornél indokolt, de mi ezt már nem igazán hallottuk. Nagyon boldogok voltunk. Ez nem volt semmi, nyertünk!”.

A Magyar Rádió archívuma 12 rádióvételt őriz zenekartól: Aki téged sírni látott, Bűvös léghajó, Csevegő szaxofon, Gyémántok, Házibuli, Kék csillag, Ki volt ez az ember?, Kinn az őszi napon, Kődzsungel, Mindig nézz a tükörbe, Öt fiú balladája, Te hagytál csak el. A nagy siker, a Kék csillag mellett sikerlistás volt még a Ki volt ez az ember?, illetve az Öt fiú balladája című szerzemény is. Az együttes kislemezei: Kék Csillag együttes–Koós János: Guarda Con Me Dondolo, (Qualiton) 1963, Kék Csillag együttes: Kék Csillag, (Qualiton) 1970, Kék Csillag együttes: Öt fiú balladája, (Qualiton) 1970, Kék Csillag együttes–Horváth Attila: Mindig nézz a tükörbe/ Bűvös léghajó, (Pepita) 1977.

A Ki mit tud? vetélkedőn 1963-ban döntőssé váló formáció – és mint írtuk, Szécsi Pál kísérőzenekaraként is tevékenykedő, illetve jelent meg lemezük Koós Jánossal is – később a legnagyobb slágerré váló, szerelmi csalódást tematizáló Kék csillag című daluk sokaknak onnan is ismerős lehet, hogy kissé táncdalosabb stílusban Szécsi Pál is elénekelte. A Magyar Rádió felvételei alapján, a Pepita kiadású 1970-es Szécsi Pál-kislemezen a Kék csillag című, 2:45 perces dalt az Expressz együttes kísérte, a „B” oldalon Zsoldos László Nincs az a kincs című, 1:52 perces szerzeményét pedig a Stúdió 11 adta elő az énekessel. (1985-ben készült egy CD változat is, Egy szép régi dal című album, a Hungaroton-Pepita gondozásában.)

A budaörsi újság munkatársa, Major Edit 2021-es cikkében a dobos Frank Gábor írásos formába öntött visszaemlékezéseiből szemezget. Mint olvasható: „A zenekart Kovács Béla, ahogyan mi neveztük: Bill bátyó alapította, és habár Budaörsön a Kék Csillag akkora sztár volt, mint Liverpoolban a Beatles lehetett, valamint bulijaink a leányiskolában igazi szenzációk voltak, egy napon úgy döntött, hogy feloszlatja a zenekart. A fiúk azonban tovább akartak zenélni és akkor Jegenye és Pityesz azaz Szakály Laci és Szabó Pityu megkerestek és megkérdezték tőlem, van-e kedvem dobolni a zenekarban? Abban a pillanatban megfordult velem a világ. Hogyne akartam volna! Valakitől hallották, hogy van egy srác a faluban, aki be szokott ülni a helyi zenekarba szombatonként, és még tvisztet is tud dobolni, hát felkerestek! Ez a látogatás nyár végén történt, és néhány hét múlva már Pesterzsébeten, a Csiliben (a Csili Művelődési Központban – a szerk.) egy Ki mit tud? selejtezőn indultunk. Meg is nyertük a selejtezőt, és ezzel bejutottunk a tévéműsorba. (Ma azt mondanák, az élő showba.) Az esti „gála-koncerten” fellépett Ambrus Kiry is, aki akkor már ismert énekesnő volt. Kísérő nélkül érkezett, és mivel az általa énekelt dalokat (azaz inkább a kottát) az ott lévő zenekarok közül csak mi ismertük, az esti bulin már velünk lépett fel a művésznő”.

Frank Gábor így folytatta a memoárjait: „15 évig tartott ez a korszaka életemnek, ez idő alatt többször is változott a zenekar összetétele, megnyertünk 1966-1967-ben két salgótarjáni amatőr fesztivált, itt lettem egy kitartó viccsorozat-mesélés eredményeképp Jean, mi fedeztünk fel két igazi énekesnőt, Katona Klárit és Cserháti Zsuzsát”. Végül ekképp zárja az emlékezést: „A Ki mit tud? döntő után 35 évvel (1998-ban – a szerk.) ültünk először újra együtt mind az öten a győztes zenekarból nálunk, egy asztal körül. Időközben sikerült a döntő videó-felvételét a Három Kívánság szerkesztő-asszisztensének segítségével megszereznem, és közösen megnéztük. Azután Pityesz (Szabó Pityu) teljesen abbahagyta a zenélést, elég siket volt már szegény, és sajnos ez évben (2021-ben) el is vesztettük. Kohárszki Józsi aktív zenész e sorok írásakor is (olyannyira, hogy sok év után ismét együtt muzsikálunk). Jegenye és Jéci egy egyházi közösségben szolgáltatják a zenét, ahol egy ideig én is velük zenéltem. És visszaemlékezve megható, egyben furcsa érzés volt újra együtt lenni, és látni 35 év előtti önmagunkat…”.

Gulya István jegyzete

Íme, a műsor 12 és 13 óra közötti zenei tartalma:

  1. Kék Csillag: Kék csillag
  2. Hollies: We’re through
  3. Rivieras: California Sun
  4. Cliff Richard: Power to All Our Friends
  5. Ronettes: Be My Baby
  6. Donovan: Sunshine Superman
  7. Neil Sedaka: Calendar Girl
  8. Cat Stevens: Moonshadow
  9. Elvis Presley: Love Me Tender
  10. Trini Lopez: Besame Mucho
  11. Koncz Zsuzsa: Valahol egy lány
  12. Manhattans: Kiss And Say Goodbye
  13. Gene Vincent & The Blue Caps: Important Words ’56
  14. Animals: Boom Boom
  15. Greg Lake: Lend Your Love to Me Tonight
  16. Jerry Lee Lewis: High School Confidential
  17. Honeycombs: Have I The Right
  18. Chordettes: Mr. Sandman
  19. Manfred Mann: 5-4-3-2-1
  20. Francis Lai: Theme from love Story

A Netadó non-stop rádió, éjjel-nappal sugározza a legjobb külföldi és hazai retro-zenéket, itt érhető el akár most azonnal is : http://www.netadoradio.hu

Written by Netadó





Műsorok

Thumbnail
Éjjeli őrjárat
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
Mi újság a II. kerületben
Netadó | 2021.06.19.
Thumbnail
Mindent bele kedden délben!
Netadó | 2021.06.25.
Thumbnail
NETADO Este
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
NETADÓ Nappal
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
NETADÓ Reggel
Netadó | 2021.04.21.
  • play_circle_filled

    Netadó – stream #1
    Netadó

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play