menu

chevron_right
Kicsi magyaros íz a vasárnap déli ebédhezhez

Április 21-én a hatvanas évek egyik legnépszerűbb férfi énekese hozza vissza azoknak az éveknek a békés hangulatát

Netadó | 2024.04.16.

Előzetes a Netadó Rádió 2024.04.21-i „Kicsi magyaros íz a déli ebédhez” című műsorából:

Németh József, Mikes Éva: Angela    https://www.youtube.com/watch?v=47RoX1USQMY  

           Az Angéla (ejtsd: andzséla) című sláger zenéjét Bágya András szerezte, a szövegét Szenes Iván írta. A rapszodikus lüktetésű dal a Téli szerelem című, 1966-ban készült (tévé-)film – rendező: Bednai Nándor – kísérőzenéje volt. A betétdalokat a Magyar Rádióban rögzítették.

Az Angéla kapcsán fontos megjegyezni, hogy mi a különbség egy két énekes által előadott dalban: duettben adják elő vagy közreműködnek benne (az angol könnyű zenéből vett szakszóval: feature)? A két fogalom közötti különbség az előadási módjukban és a dalban való részvételükben rejlik. Duett: egy duett egy olyan zenei előadás, amelyben két énekes közösen énekli a dalt. A két énekes együttműködik és együtt szólaltatja meg a dal szövegét és dallamát. A duettekben a két énekes általában egyenrangú szerepet játszik, és gyakran egymásra hangolódnak az ének stílusában és hangszínében. Közreműködés (feature): ha egy dalban egy másik előadó vendégként vesz részt, akkor azt mondják, hogy „közreműködik” a dalban, vagy hogy „feature”-ként szerepel benne. Ez azt jelenti, hogy az adott előadó csak bizonyos részekben vagy verzében énekel,  általában nem az egész dalban. A közreműködő előadó gyakran a fő előadóval váltja egymást, vagy akár duettként is énekelhetnek bizonyos részekben.

Nem véletlen, hogy Németh József mindig saját dalának tekintette az Angelát, egész pályafutása során az önálló fellépésein egyik vezető sláger volt (ezért is pontatlan az a megközelítés, hogy a dal előadói: Mikes Éva–Németh József). A dal az énekes a 2001-ben megjelent Daloló csavargó című CD-jére is rákerült.
Az 1931-es születésű Németh József a hatvanas évek elején tűnt fel, amikor Mikes Évával elénekelte az említett tévéfilm betétdalát, az Angélát. Ez hozta meg számára a népszerűséget: elegáns stílusa, mindig kifogástalan megjelenése miatt hamar népszerűvé vált a hagyományos tánczene rajongóinak körében. 1963-ban megjelent első kislemezét (Sierra/ Mi az a szerelem) számtalan további követte olyan slágerekkel, mint a Kicsit szomorkás a hangulatom (1965, Nádas Gábor–Szenes Iván), a Nem kell nékem nagyhercegnő (1965, Payer András–S. Nagy István). Sikerét nagyban növelte, hogy az éneklés mellett jól zongorázott is, gyakran kísérte saját magát. Táncdalénekesi pályája mellett filmszerepre és musicalszínészi szereplésre – Patyolat akció, rendező: Fejér Tamás, szereplők: Bodrogi Gyula, Zenthe Ferenc, Kiss Manyi, illetve Pierre Barillet–Jean-Pierre Grédy: A kaktusz virága (fordította: Szántó Judit) 1966-ban a József Attila Színházban – is maradt ideje. Állandó résztvevője volt a táncdalfesztiváloknak, valamint egyéb más tánczenei rendezvényeknek (Tessék választani!, Made in Hungary). A beat előretörésével veszített népszerűségéből, Németországba disszidált. Csak az 1990-es évek végén tért vissza Magyarországra, utána néha fellépett különböző rendezvényeken. 2012. május 15-én elhunyt.

Mikes Éva – eredetileg Misics Éva, született: Budapest, 1938. december 22. – Budapest, 1986. február 5. – zenei tanulmányait Majláth Júliánál, valamint a Magyar Rádió Tánczenei Stúdiójában Balassa Péter Tamásnál végezte. Iskolai tanulmányait a sülysápi Közgazdaságtan és Műszaki gimnáziumban folytatta.

Az 1950-es évek végén együtt tűnt fel Koós Jánossal, Toldy Máriával és Sárosi Katalinnal egyidőben. Mint táncdalénekes szerepelt Európa számos országában. A Sopoti Nemzetközi Táncdalfesztiválon (Lengyelország-) díjat nyert. Gyakran énekelt magyarul Édith Piaf-sanzonokat is (Harangszó az esti szélben, Himnusz a szerelemről).

Az 1970-es évek elején férjhez ment Kangyal Ferenchez, az Express együttes dobosához, 1972-ben kislánya született, ezután felhagyott az énekléssel. Ezután főként hangképzéssel, oktatással foglalkozott. 1986. február 5-én hunyt el. Mikes Éva fontosabb tévészereplései: 1966 – Táncdalfesztivál (Hívjad félre őt), 1967 – Táncdalfesztivál (Tudod), illetve Pol-beat fesztivál (Ne ébresszetek fel), 1969 – Táncdalfesztivál (Ki adhat tanácsot) és Made in Hungary (Száz évig élj), 1971 – Made in Hungary (Én vagyok néked az igazi).

Gulya István jegyzete

Íme, a műsor 12 és 13 óra közötti zenei tartalma:

  1. Németh József és Mikes Éva: Angela
  2. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich: Okay
  3. Ventures: Pipeline
  4. Paul Anka: Put Your Head on My Shoulder
  5. Roy Orbison: You Got It
  6. Scott McKenzie: San Francisco
  7. Ricky Nelson: Hello Mary Lou
  8. Cat Stevens: Wild World
  9. Andrea Bocelli: Time to Say Goodbye
  10. J.Thomas: Hooked on A Feeling
  11. Cseh Tamás: Angéla (Csinibaba)
  12. Al Green: Let’s Stay Together
  13. Skyliners: Since I Don’t Have You
  14. New Vaudeville Band: Winchester Cathedral
  15. T-Rex: 20th Century Boy
  16. Linda Ronstadt: Tumbling Dice
  17. Beatles: From Me to You
  18. Eddie Cochran: C’mon Everybody
  19. Smokey Robinson & The Miracles: Tears of A Clown
  20. Billy Vaughn: Swingin’ Safari
  21. Neil Diamond: Longfellow Serenade

 

A Netadó non-stop rádió, éjjel-nappal sugározza a legjobb külföldi és hazai retro-zenéket, itt érhető el akár most azonnal is :

http://www.netadoradio.hu

Written by Netadó





Műsorok

Thumbnail
Éjjeli őrjárat
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
Mi újság a II. kerületben
Netadó | 2021.06.19.
Thumbnail
Mindent bele kedden délben!
Netadó | 2021.06.25.
Thumbnail
NETADO Este
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
NETADÓ Nappal
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
NETADÓ Reggel
Netadó | 2021.04.21.
  • play_circle_filled

    Netadó – stream #1
    Netadó

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play