menu

chevron_right
Mi újság a II. kerületben

2023 január 3-án, kedd délben – a déli harangszó helyett – ajánlja a szerkesztő

Netadó | 2022.12.30.

Előzetes a Netadó Rádió január 3-i MINDENT BELE KEDDEN DÉLBEN című műsorából:

A délben megszólaló „Handle with Care”-t a lemezkiadó (Warner) eredetileg a George Harrison „Cloud Nine” című albumához tervezett egyik kislemez bonus track-jeként kívánta megjelentetni. Amikor Harrison megmutatta a dalt a kiadó managereinek, azok „túl jónak” ítélték ezt a kompozíciót ahhoz, hogy egy egyszerű bonus track-ként süssék el, ennek a döntésnek az eredményeként jött létre tulajdonképpen az egy teljes album megtöltésével megbízott Traveling Wilburys. A „Handle with Care” döntő mértékben Harrison szerzeménye volt, az öt zenész (név szerint: Jeff Lynne, Tom Petty, George Harrison, Roy Orbison és Bob Dylan) barátságának jeleként azonban az együttes nevét tüntették fel szerzőként, azaz feltett szándékuk volt, hogy a szerzői jogokból egyenlő arányban részesedjenek.

Meseszerű volt a történet: 1988 áprilisában érkezett Los Angeles-be Harrison, a barátjával, Jeff Lynne-nel közös vacsorán, két fogás között mesélte el, milyen feladattal biztatták őt a Warner szakemberei. Lynne volt a „Cloud Nine” című Harrison-nagylemez producere, éppen azokban a napokban vetette bele magát egy újabb feladatba: a visszatérő Roy Orbison albumának (Mystery Girl) dalait hangszerelte. Lynne óriási lelkesedéssel áradozott Harrison-nak a korábban egészen másfajta zenei világot reprezentáló Orbison-ról, Harrison ezt hallva döntött úgy, Orbison-t is elhívják másnap a „Handle with Care” felvételére. Orbison mindössze annyit válaszolt az ötletre, eljön és megnézi… Miután a gyors döntés miatt nem volt idő professzionális stúdiót foglalni, Harrison felhívta barátját, Bob Dylan-t, nem használhatnák-e jobb híján az ő Malibu-beli otthonában álló garázs-stúdiót. Harrison gitárja azokban a napokban az ugyancsak Los Angeles-ben élő Tom Petty otthonában pihent, amikor elment érte és elmesélte, mire kellene a gitár, Petty is azonnal beszállt az alkalmi együttesbe.

Harrison egy visszaemlékezésében elmesélte a dal címének történetét: a kezdő sor felvételei („Been beat-up and battered around” közben elküldték Dylan-t a megrendelt gyorskaja mellől elfelejtett barbecue-ért, Dylan meg is hozta. Éppen a címen tanakodva szólt oda Dylan-hez Harrison: „na most ötölj ki pár mondatot, te híres szövegíró!” – Dylan körülnézett, meglátta a barbecue dobozát és hangosan felolvasta a csomagoláson álló figyelmeztető mondatot: „Handle with care” (magyarul: óvatosan kezelendő!).

A dalt közösen fejezték be, egy teljes albumot rögzítettek ebben a felállásban. Az első, alapozó felvételeket nagyjából 10 nap alatt rögzítették – Dave Stewart házi stúdiójában. A dalok aztán Harrison saját stúdiójában nyerték el végső (ma is hallható) formájukat, a „mellékállású Wilbury-tagok” közreműködésével: Jim Keltner dobolt, Jim Horn szaxofonon játszott, Ray Cooper adta az ütős-alapokat. Harrison így írta le a végleges formát öltött Traveling Wilburys zenéjét: „a 90-es évek skiffle-zenekara”.

Az 1988 októberében megjelent lemezt a szakma és a közvélemény egyformán nagy ovációval fogadta. 1990-ben ez a produkció nyerte az (előző) év legjobb duójának/együttesének ítélt Grammy-díjat.

A Traveling Wilburys szomorú utóéletének első epizódja Roy Orbison halála volt – 1988 decemberében. Aztán az 1991-re, Japánba tervezett Wilbury-turné hiúsult meg, Harrison döntése (visszavonulása) miatt. Harrison második, a szakmai kritika által sokat vitatott döntése értelmében – a 90-es évek végére mindkét Traveling Wilburys-album eltűnt a lemezboltokból, a jogok nagy részét birtokló Harrison nem járult hozzá az újrakiadásokhoz, csak nem sokkal a halála előtt engedélyezte a két lemez reprint-jét (egy a felvételekről készített, alig 25 perces bonusz DVD-vel csomagolt boxban lett elérhető újra a két csodálatos hanganyag).

A „Handle with Care” 45-ik lett a Billboard 100-as kislemezlistáján, a nagylemez (Traveling Wilburys Vol. 1) a második helyig ugrott az album-összesítésen. Angliában a 21-ik pozíciót érte el, Ausztráliában és Új-Zélandon a legjobb 5 közé jutott. A „Handle with Care”-hez készített videoklip az MTV egyik legnagyobb kedvencének bizonyult a 80-as évek végén, igaz, ehhez a sikerhez hozzájárult a szomorú tény; Roy Orbison halála 1988 decemberében.

A ma délben hallható „Handle with Care” vokálja az öt zseniális zenész közös produkciója. Bob Dylan-en kívül már csak Jeff Lynne él a néhai Traveling Wilburys, a 90-es évek utolsó szupergroup-jának legénységéből.

https://www.youtube.com/watch?v=1o4s1KVJaVA

Íme, a műsor 12 és 13 óra közötti zenei tartalma:

  1. Traveling Wilburys: Handle with Care
  2. Beach Boys: Do It Again
  3. Bar-Keys: Soul Finger
  4. Tony Renis: Quando Quando Quando
  5. Lovasi András: Kicsit szomorkás (Csinibaba)
  6. Charles Aznavour: Isabelle
  7. Daniel Gérard: Butterfly
  8. Bruce Channel: Hey Baby
  9. Rolling Stones: Let’s Spend The Night Together
  10. Neoton: Kell, hogy várj
  11. Perez Prado & His Orchestra: Guaglione
  12. Del Shannon: Runaway
  13. Troggs: Love Is All around
  14. Sweet: Wig-wam Bam
  15. Connie Francis: V.A.C.A.T.I.O.N.
  16. Animals: Don’t Let Me Be Misunderstood
  17. Fleetwood Mac: I Believe My Time Ain’t Long
  18. Peter & Gordon: True Love Ways
  19. Christie: Yellow River
  20. Wilson Pickett: In The Midnight Hour
  21. Terry Jacks: Seasons in The Sun

A Netadó non-stop rádió, éjjel-nappal sugározza a legjobb külföldi és hazai retro-zenéket, itt érhető el akár most azonnal is :

http://www.netadoradio.hu

 

Written by Netadó





Műsorok

Thumbnail
Éjjeli őrjárat
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
Mi újság a II. kerületben
Netadó | 2021.06.19.
Thumbnail
Mindent bele kedden délben!
Netadó | 2021.06.25.
Thumbnail
NETADO Este
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
NETADÓ Nappal
Netadó | 2021.04.21.
Thumbnail
NETADÓ Reggel
Netadó | 2021.04.21.
  • play_circle_filled

    Netadó – stream #1
    Netadó

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play